h1

Bli kjent med objektivene – lysstyrke og brennvidde

april 22, 2010


For det første: Hva er et objektiv?

Objektivet er den delen av kameraet som befinner seg foran på kamreahuset. På speilrefleks kan man bytte til mellom utrolig mange forskjellige objektiver, eller linser som man sier på folkemunn. Her kan du bruke alt i fra telelinse (en linse som gir det utrolig god zoom) til makrolinse (som gir deg utrolig detaljer på små objektiver som blomster og bier). Det finnes også utallige andre som fisheye som gir en buet effekt, portrettlinser som gir deg utrolig gode protrettbilder og mange flere.

Lukker: 1/8. Blender: f/3.2. ISO: 1600. Eksponeringsavvik 0. Tatt med 105 mm Makro objektiv.

Brennvidde

De billigste kameraene leveres gjerne med et billig universal-objektiv, men det kan det være lurt å investere i et eller flere gode objektiver, for å utnytte kameraets potensiale. Det man regner som et ”normal-objektiv” er 18-55 mm. På Sony kan man i tilfelle ende opp med 18-70 mm. Dette er altså brennvidden på objektivet, det vil si hvordan utsnittet blir på bildene. Man kan godt si det har med zoom å gjøre, spesielt på det objektivet. Men på 50 mm fast optikk får man ikke gjort det samme. Bildet blir mer zoomet av seg selv, og man kan ikke annet enn gå bakover for å få motivet inn i bildet. Dette kan ha sine fordeler og ulemper. Fordelen er at fastoptikk kan være utrolig lysfølsomme  noe som kan gi gode portrettbilder i forhold til et normal-objektiv. Ulempen er at man ikke kan zoome.

Lukker: 1/500. Blender: f/1.8. ISO: 800. Eksponeringsavvik: -0.3. Tatt med 50mm.(redigert)

Lysstyrke

På objektivet kan man også se tall som f/3.5-5.6 som er relativt standard om man har 18-55 mm. Tallet finner du rett ved siden av der det står 18-55 mm. skrives «f» eller «1». Jo lavere tallet i er, desto mer lys kan objektivet slippe inn. Ett steg på blenderskalaen dobler lysmengden som slippes inn. Senere skal jeg gi et nærmere innblikk på blender (lysstyrke) og lukker (hvor raskt kameraet tar bilder) og hvordan disse samarbeider når man skal ta bilde.

Legg igjen en kommentar